Sastanak Mreže Savjeta učenika Republike Srpske na Kozari

Rukovodstva pet regija Mreže savjeta učenika Republike Srpske (mRESURS) prisustvovali su sastanku koji se održao u Nacionalnom parku Kozara od 4.10. do 6.10.2018. godine u hotelu „Monument“. Pored rukovodstva pet regija RS-a, učešće su uzeli i gosti iz četiri kantona Mreže vijeća učenika Kantona (mreVUK).

Tokom trodnevnog boravka, preko 20 srednjoškolca je imalo priliku razgovarati međusobno o aktuelnim problemima na koje nailaze mladi u  entitetu Republika Srpska. Pored toga, zajedno su radili na rješavanju i proučavanju istih problema, te su sastavili godišnji plan aktivnosti u svrhu poboljšanja statusa srednjoškolaca Republike Srpske.

U narednom periodu, srednjoškolci u Republici Srpskoj radit će na poboljšanju praktične nastave, te na rješavanju ostalih problema kao što su neadekvatan odnos prema zakonu o pravima i obavezama učenika i prosvjetnih radnika i manjak interaktivne nastave.

ssk

Također, članovi mRESURS-a su birali novo rukovodstvo, koje ove godine čini predsjednica Lana Knežević, te prva i druga potpredsjednica Jovana Jokić i Dragana Delić.

-Velika mi je čast biti dio ove priče, i dat ću sve od sebe da unaprijedim rad mRESURS-a. Tokom svog mandata planiram da zajedno sa drugim predstavnicima regija Mreže radim na poboljšanju statusa srednjoškolaca u njihovim lokalnim zajednicama, rekla je Lana, predsjednica mRESURS-a.

– Mreža savjeta učenika za mene predstavalja mjesto gdje mogu pokazati sve svoje kvalitete a u isto vrijeme mi može pružiti mnogo toga. Smatram da će ovo biti jako uspješna godina i da ću svojim radom opravdati povjerenje koje mi je ukazano, rekla je Dragana Delić, druga potpredsjednica mRESURS-a.

Srednjoškolci će u narednom periodu raditi na realizaciji isplaniranih aktivnosti.