Izazovi online nastave obilježile treninga Mreže vijeća učenika SBK/KSB

Sastanak predsjednika vijeća učenika srednjih škola Srednjobosanskog kantona/ Kantona Središnja Bosna održan je u petak, 30. aprila 2021. godine preko online video platforme Zoom. Treningu je prisustvovala većina predsjednika vijeća učenika srednjih škola SBK/KSB.

Srednjoškolci su sa trenerskim timom mreSVUBiH-a razgovarali o važnosti vijeća učenika u školama te poziciji srednjoškolaca u društvu. Neizostavan dio svakog treninga je bio i razgovor o problemima srednjoškolaca. Zajednički stav učesnika je da su najveći problemi vezani uz online nastavu. Zaključeno je da bi se ovaj problem mogao rješiti efikasno u saradnji sa ministarstvom i upravama srednjih škola. Zbog toga će srednjoškolci u narednom periodu napraviti određen broj anketa kako bi anketirali srednjoškolce ali i profesore o izazovima i nedostacima online nastave. Učesnici treninga su diskutovali i o načinima rješavanja i ostalih problema kao i uključivanju ostalih srednjoškolaca u ove procese. Osmišljene su zanimljive aktivnosti mreVUK SBK/KSB koje će se realizirati u narednom periodu.

Trening je prošao u sjajnoj atmosferi! Pozivamo sve srednjoškolce kantona SBK/KSB da prate rad  Mreže vijeća učenika SBK / KSB, učestvuju u našim akcijama ili nam se obrate ukoliko imaju neko pitanje.

Dženis Fejzić, predsjednik Mreže vijeća učenika SBK/SKB je nakon završetka treninga istakao: ”Kao predsjednik Mreže vijeća učenika Srednjobosanskog kantona sam veoma ponosan što se ovom treningu odazvala većina predsjednika vijeća učenika i što smo se imali priliku bolje upoznati. Osjećamo veliko razočarenje što nismo imali priliku održati trening uživo, ali epidemiološka situacija to nije dozvoljavala. Najljepši dio treninga je da smo zajedničkim snagama uspjeli pronaći probleme sa kojima se suočavaju srednjoškolci i da smo krenuli u njihovo rješavanje. Nadamo se da ćemo ubrzo imati i prve prave rezultate našeg rada sa ovog treninga”.