Srednjoškolci iz cijele BiH: Mir je jedini put kojim želimo ići

Srednjoškolci iz preko 30 gradova Bosne i Herecgovine mirovnim uličnim akcijama poslali su jedinstvenu poruku: „Mir je jedini put kojim želimo ići.“

Okupljeni u Mrežu savjeta/vijeća učenika u BiH, srednjoškolci već osam godina kroz kampanju „Želimo znati“ postavljaju pitanje kako i zašto ostati u državi. Ove godine, srednjoškolci se pitaju „Kada će svjetlo zasjati?“ I ne samo da pitaju, oni i daju odgovore kako ostati u Bosni i Hercegovini. Ovogodišnja poruka koju šalju jasna je i sadržana je u jednoj riječi – mir.

Vođeni idejom mira srednjoškolci su izašli na ulice Višegrada, Bihaća, Zavidovića, Ljubuškog, Doboja, Širokog Brijega, Gračanice, Travnika, Tuzle i drugih gradova šaljući poruke mira Bosni i Hercegovini. Oni su jedinstveni u tome da je jedini put kojim žele ići put mira na koji su pozvali svoje vršnjake, sugrađane i cijelu državu jer kako oni kažu: „ Ne postoji put ka miru. Mir je jedini put!“

– Ključ izgradnje mira je pronalazak gorućih problema, zajedničko djelovanje na rješavanju istih kroz rad i angažiranost mladih. Nedovoljno razumjevanje, manjak komunikacije jednih sa drugima i predrasude su glavni razarači mira. No, kroz Mrežu koja mladima pruža mogućnost upoznavanja, razgovora i stvaranja ideje o izgradnji mira koji nam je svima potreban, mladi imaju mogućnost doći do rješenja. Mreža stoji na braniku odbrane ljudskih prava i radi na širenju načela mira i solidarnosti među omladinom, ističe Enida Ismić iz Visokog.

Uličnim akcijama srednjoškolci su ukazali na probleme kao što su odliv mozgova, govor mržnje, vršnjačko nasilje i ekstremizam. Akcijama je prethodilo istraživanje na uzorku od 16 hiljada srednjoškolca u Bosni i Hercegovini koji su navedene probleme prepoznali kao goruće.

Važnost rješavanja navedenih problema uvidjela je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini koja je finansirala projekat “Peace studies towards youth reconciliation in BIH”, zahvaljujući kojoj su ulične akcije i organizirane. Projekat realizira Mreža savjeta/vijeća učenika u BiH s nastojanjem izgradnje održivog mira u Bosni i Hercegovini.