Srednjoškolci očistili bh. gradove!

Mreža savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine uključila se u svjetski izazov nazvan #trashtag challenge.

Trashtag challenge (izazov) je trend koji se širi internetom u cijelom svijetu. Šta je inovativno i cool kada je u pitanju ovaj trend u odnosu na brojne druge? Cilj ovog izazova je čista planeta, a u njega se možete uključiti tako što odete na mjesto prekriveno smećem fotografišete ga, a potom očistite mjesto od smeća te ga ponovo fotografišete. Fotografije postavite na društvene mreže i izazovete druge ljude da učine isto. Na ovaj način naše gradove, šume, korita rijeka ali i planetu u određenoj mjeri činimo čišćima.

Srednjoškolci iz cijele Bosne i Hercegovine okupljeni u mreže vijeća i savjeta učenika uključili su se u ovaj globalni izazov tako što su čistili svoje gradove, korita rijeka, parkove i šume. Izazov je započeo gradovima u Zeničko-dobojskog kantona odakle su srednjoškolci izazvali svoje kolege iz drugih gradova.

Srednjoškolci su između ostalih očistili Prijedor, Tuzlu, Srbac, Visoko, Višegrad, Mostar, Čajniče, Zenicu i druge gradove.

– Srednjoškoci zaštitu životne sredine smatraju veoma važnom te su se rado priključili i podržali ovakvu vrstu aktivnosti. Ova aktivnost je i te kako važna za sve mlade ljude u Bosni i Hercegovini, jer ih prije svega podstiče na razmišljanje o razvijanju ekološke svijesti, ali i ih i direktno uključuje u doprinos svojim lokalnim zajednicama, ali i okolini u kojoj žive. Ovo nije prva aktivnost kojom Mreža savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine pokazuje i dokazuje da vodi računa o zaštiti životne sredine. Na razne načine se trudimo da kroz rad sa mladim ljudima širom države razvijamo svijest i kapacitete kako u polju ekologije i zaštite životne sredine, tako i u drugim sferama života.  Pored ekološke komponente, Mreža se trudi da kroz sve aktivnosti doda i komponentu povezivanja i mobilnosti mladih unutar Bosne i Hercegovine. U cilju zajedničke borbe za zaštitu životne sredine, ali i podizanju svijesti o ekološkim problemima kako na lokalnom, državnom nivou, tako i globalno, mladi iz svih dijelova Bosne i Hercegovine zajedničkim snagama su pokušali ukazati na ovaj problem i kroz primjer dobre prakse podstaći druge da učine isto, kazao je Eldin Ćurovac, predsjednik Mreže vijeća učenika Federacije Bosne i Hercegovine.