Srednjoškolci u TK podižu svjesnost o važnosti čistog zraka!

Srednjoškolci Tuzlanskog kantona realizirali aktivnost “Prodišimo” s ciljem buđenja ekološke svijesti kod građana kantona i šire javnosti putem organizovanja radionica edukativnog karaktera i mirne šetnje.

Na nivou Mreže vijeća učenika TK napravljena je univerzalna prezentacija na temu “ Kako možemo reducirati zagađenost zraka u našem gradu?”, koja je prezentovana u svim srednjim školama TK. Uporedo sa prezentacijom odrađene su i radionice u okviru ove teme, sve sa ciljem da srednjoškolci uoče važnost problema sa kojim se susreću, a o kojem se jako malo priča.

12.12.2018.godine u periodu od 12:45 do 13:30h u Tuzli, srednjošolci su održali mirnu šetnju, kojom su iskazali nezadovoljstvo alarmantnim stanjem zagađenosti zraka. Događaju je prisustvovalo oko 50 srednjoškolaca, a učenici su imali maske na licima i plakate sa sloganima zašto su protiv zagađenoosti zraka i kakve su njegove posljedice. Štenja je započela okupljanjem kod tržnog centra Omega, preko Skvera, Trga Slobode, Plavog mosta a završila će se kod tržnog centra Mercator.