Srednjoškolci u ZDK kreću s novim aktivnostima

Početak i ove radne sedmice obilježen je na uspješan način. Ponedjeljak smo proveli u Zenici na još jednom treningu za predstavnike vijeća učenika srednjih škola iz Zeničko-dobojskog kantona. Treningu je prisustvovalo više od 20 učesnika iz Zenice, Maglaja, Tešnja, Breze, Visokog, Kaknja, Zavidovića, Vareša. Tokom jednodnevnog treninga obrađeno je više  tema, analiziran je rad u prethodnom polugodištu a isplaniran je i rad u drugom polugodištu, sa posebnim osvrtom na mreSVUBiH kampanju.

U Mješovitoj srednjoj školi Zenica u ponedjeljak 9. marta okupili su se predstavnici vijeća učenika srednjih škola iz Zeničko-dobojskog kantona na novom treningu Mreže vijeća učenika ZDK. Trening su vodili treneri mreSVUBiH-a Ermin Mandžuka, Tarik Halilović, Kristina Kovač, te bivša predsjednica mreVUK-a ZDK, Enida Ismić, a treningu je prisustvovala i predsjednica mRESURS-a, Ana-Mirjana Vlačić. Početak treninga iskorišten je za interaktivno upoznavanje. U ugodnoj atmosferi, treneri su prezentovali ciljeve, misiju i viziju mreSVUBiH-a, te tradicionalne aktivnosti mreže. Glavni fokus stavljen je na kampanju „ŽELIMO ZNATI“, te priču o EU selu. Nakon toga, rukovodstvo mreVUK-a ZDK je sumiralo provedene aktivnosti u u prvom polugodištu.

Bila je ovo prilika i za planiranje ovogodišnje kampanje mreSVUBiH-a koja nosi naziv: „Želimo znati, kada ćemo prodisati?“. Predsjednica Mreže vijeća učenika ZDK, Aida Tirić,  predstavila je ciljeve kampanje, kao i probleme koje obuhvata poput pasivnosti mladih, medijske nepismenosti i zagađenosti zraka. Glavni cilj ove kampanje je skretanje pažnje stanovništva naše zemlje na važnost ovih problema. Učesnici su podijeljeni u tri grupe na kreativan način isplanirali realizaciju kampanje. Aktivnosti iz kampanje će se održati u svim gradovima Zeničko-dobojskog kantona ali će se svaki od njih fokusirati na samo jedan problem.

Aida Tirić je naglasila: “Zadovoljna sam dosadašnjim radom mreže Vijeća učenika ZDK. Još na prvom treningu u ovoj školskoj godini isplanirano je dosta kvalitetnih i mladima zanimljivih aktivnosti za cijelu godinu. Na ovom smo sumirali rezultate akcija koje su do sada odrađene. Detaljno je isplanirana kampanja “Želimo znati, kada ćemo prodisati?” koja će se realizovati u svim lokalnim zajednicama našeg kantona. Obzirom da smo izglasani za najbolju mrežu 2019. godini, odlučili smo opravdati povjerenje, te zadržati taj status i ove godine. Naši mladi lideri svakodnevno rade na sebi, jačaju svoje kapacitete i prave svoju okolinu boljim mjestom za život.

Učesnici su upoznati i sa nagradnim konkursom „Burek“ a razgovaralo se i o predstojećem V debatnom takmičenju koje će se održati 4.4.2020 godine na Pravnom fakultetu u Zenici. Viijest koja je posebno obradovala sve srednjoškolce je otvaranje nove kancelarije mreSVUBiH-a u Zenici što će sigurno olakšati i unaprijediti rad mreVUK-a ZDK.

Srednjoškolci  su kroz interaktivne radionice, kreativno izražavanje, timske vježbe jačali svoje kapacitete, osobine i vještine.

Naši treneri su se na kraju osvrnuli na održani trening. Ermin Mandžuka je izjavio: „Kao stariji trener zadovoljan sam radom novih trenera uz male sugestije i kritike na koje im je blagovremeno skrenuta pažanja ali kroz rad i učenje će uspješno savladati metodologiju rada, a također sam zadovoljan i samim radom predsjednika i rukovodstva koji su se trudili da budu najbolji kao i do sada što su bili.

Trening je prošao u najboljem redu! Srednjoškolci su uspješno odradili do sad predviđene aktivnosti i spremno dočekali nove. Raduju se uličnim kampanjama koje nam sljeduju u narednom periodu. Sve u svemu, vrlo sam zadovoljna treningom, angažmanom i vjerujem da će biti opravdan status najboljih.“ poručila je Enida Ismić.

Mreža vijeća učenika ZDK je još jednom pokazala zavidnu organizovanost. Svu učesnici su  marljivo radili te su zadovoljno napustili trening. Nastavljamo raditi na akcijama u Zeničko-dobojskom kantonu, a sve zainteresirane srednjoškolce za naše aktivnosti pozivamo da nam se pridruže te tako proširimo našu Mrežu.