Srednjoškolci u ZDK organizovali IV debatno takmičenje

Održano IV debatno takmičenje – Održano je četvrto debatno kantonalno takmičenje na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici.  Ovogodišnje takmičenje okupilo je sedamnaeast (17)  škola, a samo takmičenje okupilo je 68 srednjoškolaca. Teme na koje su srednjoškolci debatovali su: „Žene u Bosni i Hercegovini imaju jednake mogućnosti kao i muškarci“, „Smanjen broj đaka u školskim klupama je rezultat nebrige vlasti za budućnost Bosne i Hercegovine”, te finalna tema „Tehnološki razvoj čini čovjeka depresivnim“.

U finalnom dijelu  našle su se Gimnazija „Rizah Odžekčić” Zavidovići i Srednja Tehnička škola Tešanj. Ovogodišnji pobjednici su debatanti Srednje Tehničke škole Tešanj, a za najboljeg debatanta proglašen je Mirad Avdić, učenik Gimnazije „Rizah Odžekčić“ Zavidovići.

“Takmičenje je prošlo u najboljem redu. Učenici su bili izuzetno pripremljeni i uživala sam slušajući ih. Bila mi je izuzetna čast organizirati ovo takmičenje. Posebno me raduje činjenica da je ove godine učestvovalo čak 17 škola našeg kantona, a ja se nadam da će ih sljedećih godina biti sve više i više. Posebno bih se zahvalila ostatku rukovodstva MreVUK-a na odlično odrađenom poslu, a naravno i Pravnom fakultetu. Velika hvala i sudijama, profesorima i studentima, koje su imale ozbiljan i veoma težak zadatak.“, izjavila je prva dopredsjednica mreVUK ZDK, Hana Muslić.

Ove godine kao i prethodnih godina, neizmjernu podršku i saradnju pokazalo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-Dobojskog kantona.

Ovogodišnji sponzori takmičenja bili su: gospođa Meldina Ugarak iz Visokog, „VISPAK“ iz Visokog, restoran „Ibrišević“ iz Visokog, Pekar „Delibašić“ iz Kajanja, Apoteka „Pharmacia“ iz Zenice.

Mreža vijeća učenika Zeničko-Dobojskog kantona odaje duboku zahvalnost Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, koji bezuslovno svake godine podrži ovo takmičenje, te Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport kao i poštovanom Ministru Sinanović.