Trening Vijeća učenika u Tuzli 30.03.2018.

30.03.2018. godine unutar prostorija Gimnazije ,,Meša Selimović” u Tuzli održan je posljednji trening Mreže vijeća učenika ove školske godine. Treningu su prisustvovali predsjednici vijeća učenika škola Tuzlanskog kantona, Brčko Distrikta i Posavske županije s ciljem  kreiranja plana i programa aktivnosti čija se realizacija očekuje u narednom periodu. Treningu je prisustvovalo ukupno 26 članova.

Učesnici su zajedničkom diskusijom analizirali dosadašnji rad svih škola koje okuplja Mreža te poteškoće s kojim su se susretali tokom realizacije aktivnosti.

Srednjoškolci su isplanirali nekoliko aktivnosti s kojima će nastojati riješiti dosadašnje probleme.

Prva aktivnost o kojoj su diskutovali zove se ‘’ZAPISANO JE U VREMENU’’, čij je cilj ojačati  saradnju i učvrstiti odnose sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK. U ovu aktivnost spada organiziranje sastanka sa Ministrom, tokom kojeg bi prezentovali rad Mreže te iznijeli razloge zbog kojih taj rad treba biti podržan.

Sljedeća aktivnost ‘’DOĐITE – DOĆI ĆEMO’’, ima zadatak poboljšanja međusobnog druženja i komunikacije između članova mreVUK-a.  Njeno ostvarenje se svodi na odlazak svakog vijeća učenika u drugu školu, sa uslovom da vijeće učenika škole koju su posjetili dođe i kod njih.

Posljednja aktivnost imena ‘’OSTAVI TRAG’’ ima svrhu ostavljanja nečeg primjetnog iza sebe što će uticati pozitivno i na buduće generacije od strane članova vijeća učenika škola Tuzlanskog kantona. Zaključili smo da je za nju naprihvatljivija opcija pisanje poruka u vidu panoa ili grafita unutar posjeda naših škola.

Također, srednjoškolci su se upoznali s projektom ‘’Evropsko selo u Bosni i Hercegovini’’ koje realizira Mreža savjeta/vijeća učenika BiH. Nakon upoznavanja projekta, članovi tima su se primarno osvrnuli ka problemu pronalaska lokacije za njega. Uzimajući u obzir da je za njegovu realizaciju potreban prostor velične 1km2, članovi MreVUKa morat će posjetiti svoje gradonačelnike, te se raspitati se o dostupnim parcelama te veličine. Kako bi učenici bili bolje pripremljeni za sastanake sa gradonačelnicima treneri MerVUKa – TK su napravili simulaciju tog sastanka.

Posljednja stavka održanog treninga bila je biranje novog rukovodstva kojeg sada čine:

Za Tuzlanski kanton:

Merjema Berbić – predsjednik

Ivana Pogrmić – prvi zamjenik

Nermina Čizmić – drugi zamjenik

Dženana Mešić – PR

‘’Trening je protekao u jako dobroj atmosferi. Aktivnosti koje su odrađene pomogle su svima nama da uočimo koliko je timski rad važan kako bi se na što bolji način došlo do rješenja nekog problema ali i same realizacije ideje. Sve u svemu, nakon jako produktivnog dana učesnici su iskazali zadovoljstvo što su dio ove divne priče, koja se brine da kroz razne aktivnosti jača srednjškolce – one koji su i sadašnjost i budućnost naše zemlje, te su iskazali želju i volju za rad na unapređenju naše mreže.’’ izjavljuje Mejrema Berbić, novoodabrana predsjednica MreVUK – TK.