Uspješno realizovan prvi krug online instruktivne nastave mreSVUBiH-a

Mreža savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini je u proteklom periodu uspješno realizovala još jednu aktivnost – online instruktivnu nastavu za srednjoškolce. Zbog pandemije koronavirusa i obustavljanja nastave u svim školama u BiH, Mreža savjeta/vijeća učenika odlučila je pomoći svim srednjoškolcima u savladavanju školskog gradiva iz nekoliko predmeta. Kolege iz starijih razreda i studenti iz Bosne i Hercegovine udruženi i u cilju da kvalitetno iskoriste svoje vrijeme odlučili su spojiti one koji žele pomoći svojim vršnjacima sa onim kojim je pomoć potrebna. Ova aktivnost je jedna od noviteta u radu mreSVUBiH-a s obzirom da se realizuje online.

Ideja o online nastavi potekla je od članice trenerskog tima, Selme Turkić, nedugo nakon prekida nastave u školama. Rukovodstvo i ostali članovi trenerskog tima su sa oduševljenjem prihvatili ovu ideju, te se odmah krenulo u njenu realizaciju. Otvoren je aplikacioni formular na koji su se svi zainteresirani srednjoškolci mogli prijaviti, a formiran je i instruktorski tim koji je bio zadužen za davanje instrukcija. Matematika, fizika, hemija, engleski, njemački, b/h/s su predmeti za koje su organizovane instrukcije. Napravljeni su spiskovi i formirane grupe za sve predmete. Instruktori su preko društvenih mreža komunicirali sa srednjoškolcima u grupama. Riječ je o volonterima koji žele da pomognu mladima.

Prvi krug online instrukcija je završio, a očekuje se da ubrzo krene i drugi. Do sada je zaprimljeno više od 120 prijava srednjoškolaca. Reakcije učenika su pozitivne, a velikom broju njih, online instruktivna nastava je pomogla da savladaju određeno gradivo uz pomoć instruktora. Zadovoljni su i instruktori, posebno sa organizacijom online nastave. Jedinstveni stav učesnika je da su online instrukcije bile veoma uspješne, te da bi se trebale nastaviti i u narednom periodu.

Pitali smo i učenike šta misle o online nastavi koju je mreSVUBIH organizovao za njih.

Učenica Ena Jelena Milović nije krila zadovoljstvo:”Imala sam jedan zoom sastanak sa instruktoricom Lejlom gdje smo komentirale gradivo koje smo obrađivale. Također, Lejla mi je slala nekoliko video snimaka i zadatke koje je ona obrađivala te izlazila u susret svakom mom zahtjevu i pitanju. Savladala sam u potpunosti gradivo i dobila odličan 5 iz vježbe, zahvaljujući njenoj pomoći.”

Aldijana Kugubić: “Pa prije svega mnogo mi je drago jer se ovo organizovalo, i jer ste izdvojili svoje vrijeme da bi nama pomogli. I ja sam vam puno zahvalna na tome. Sugestija naravno da nemam,svaka čast za izdvojeno vrijeme, znanje i trud.”

Jedna od trenerica u mresvuBiH-u, koja se prijavila da drži instrukcije svojim kolegama i kolegicama, je Jovana Jokić iz Prnjavora. „Još od malih nogu smatram da su najljepše ljudske osobine empatija i solidarnost. Sposobnost razumijevanja drugih i želja da upravo ja budem biće koje će nekome pomoći uveli su me u svijet volontiranja, te sam odmah podržala ideju o online instrukcijama. Iako aktuelni virus ograničava slobodu čovjeka 21. vijeka, ne smijemo dopusti da isti zarobi ljudskost i dobrotu. S obzirom da sam student Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, odlučila sam da se prijavim kao instruktor za matematiku. Rad sa srednjoškolcima mi je omogućio da vrijeme u kućnoj izolaciji iskoristim na produktivan način – prvobitno da pomognem drugima u savladavanju gradiva, ali i da razvijem svoje komunikacijske vještine. Tokom realizacije mreSVUBiH online instrukcija, imala sam priliku upoznati mlade ljude iz različitih gradova Bosne i Hercegovine, čijim sam reakcijama izuzetno zadovoljna“, ocijenila je Jovana online nastavu.

Ajla Hajruši iz Mostara je također bila jedna od instruktorica. „Biti dio jedne organizacije, u ovom slučaju mreSVUBiH-a  za mene je oduvijek značilo pisati zajedničke priče sa svim članovima, te nastojati dati vlastiti maksimum i doprinos. Prateći stanje online nastave na teritoriji BiH primijetila sam da su srednjoškolci zatrpani materijalima, ali ne i objašnjenjima za nastavne oblasti. U čitavom moru negativnih komentara na online sistem nastave, odlučila sam dati svoj doprinos kroz online instrukcije mreSVUBiH-a. Dosta  srednjoškolaca se prijavljivalo za fiziku i matematiku, a to su predmeti prema kojima imam dosta afiniteta. Oformila sam tri grupe – matematika, fizika, i hemija. Moram priznati da sam na neke njihove utiske i uspjehe ponosna. I sama se pripremam za medicinu pa mi ovo predstavlja dodatnu motivaciju da i sama ponovim sve oblasti koje su mi potrebne.Nekolike večeri sam radila određene pripremne materijale iz hemije i fizike sa mladićem koji mi je javio da je primljen na Medicinski fakultet u Sarajevu. Jedna djevojka je bila toliko zadovoljna sa online instrukcijama da je i sama tražila da joj objasnim cijelu oblast logaritama“, izjavila je Ajla.

Lejla Mehanoli je članica Mreže HNK/Ž. Odlučila se prijaviti na online nastavu kako bi pomogla srednjoškolcima. “S obzirom na trenutno stanje u kojem se nalazimo i poteškoće na koje nailazim i ja kao srednjoškolac, odlučila sam da svoje znanje podijelim sa svojim vršnjacima i tako im bar malo pomognem da savladaju školsko gradivo. U prvom krugu sam pomagala maturantima koji su imali poteškoća sa određenim oblastima iz matematike. Baš iz razloga što su to maturanti, neki su već savladali gradivo ili čak imali zaključene ocjene do početka realizacije instrukcija, na kraju su ostale dvije djevojke. Komunikacija je bila odlična, gradivo savladano bez poteškoća, sve onako kako smo očekivali. Drago mi je što sam u ovom teškom periodu, kada nam je sve na neki način otežano, bila jedan od instruktora i tako pomogla drugima. Na ovaj način smo još jednom praktično pokazali kako mladi ljudi u našoj zemlji imaju potencijala, volje i znanja koje nesebično mogu da podijele sa drugima i budu dio njihovog napretka“, naglasila je Lejla.

Osim učenja, učesnici su vrijeme provedeno na online platformama iskoristili i da se međusobno upoznaju i razmjene iskustva. Mreža je na ovaj način uspjela u svojoj misiji – povezati i umrežiti učenike širom Bosne i Hercegovine. Raduje nas činjenica da su na instrukcijama učestvovali učenici iz Donjeg Trnova, Zvornika, Kostajnice, Prozora, Rumboka, Teslića, Gradačca, Bratunca, Živinica, Dervente, Prozora-Rame, Maglaja, Glamoča, Stoca…

Uskoro kreće i drugi krug instrukcija za srednjoškolce. Ovim putem pozivamo sve one kojima je potrebna pomoć, da se prijave na online instruktivnu nastavu koju organizuje mreSVUBiH. Naši instruktori i treneri vas čekaju spremni da vam pruže pomoć u učenju.

Prijavni formular za online nastavu