Uspješno relizovan trening Mreže vijeća učenika HNK/Ž i Županije Zapadnohercegovačke

Sa novim aktivnostima krenule su Mreža vijeća učenika Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije i Mreža Županije Zapadnohercegovačke. Trening se održao u periodu od 21. do 23. decembra 2020. godine u večernjim terminima, a vodile su ga trenerice mreSVUBIH-a Selma Turkić i Lejla Mehanoli. Treningu su prisustvovali predsjednici vijeća učenika srednjih škola koji su vodili diskusije o stanju u svojim školama, već relizovanim aktivnostima, aktuelnim problemima srednjoškolaca, kao i uopšteno problemima mladih.

Prvi dan treninga prošao je u veoma opuštenoj i radnoj atmosferi.  Kroz igricu “Tri zanimljivosti o meni”, učesnici su imali priliku da se međusobno upoznaju. Nakon toga treneri su zajedno sa prethodnim rukovodstvom prezentovali Mrežu i njen rad s obzirom da je ovo bio prvi trening u novom sastavu srednjoškolaca, a neki od srednjoškolaca su se prvi put susreli sa Mrežom. Diskutovalo su o raspodjeli uloga u timu i procesu donošenja odluka. Analizirao se dosadašnji rad Hercegovačko – neretvanske županije/kantona i Županije Zapadnohercegovačke kao i problemi sa kojima se susreću kroz rad u vijećima učenika. Predstavljeni su i primjeri dobre prakse pomoću kojih se lakše rješavaju problemi u vijećima učenika.

Drugog dana treninga fokus je stavljen na planiranje aktivnosti koje će biti realizovane u predstojećem periodu. Učesnici su bili podjeljeni u četiri grupe u kojima su osmišljavali aktivnosti koje mogu doprinjeti rješavanju već identifikovanih problema poput nerazumjevanja nastavnog osoblja o radu Vijeća učenika, higijena u obrazovnim ustanovama, nedostatak stručne literature u školskim bibliotekama i nedostatak praktične nastave.

Trećeg dana treningu se pridružio trener Adis Abdić koji je prezentovao važnost javnog nastupa srednjoškolaca i Mreže.

Izabrano je novo rukovodstvo Hercegovačko – neretvanskog kantona/županije:

1. Lucian Franjičić, predsjednik HNK/Ž;

2. Andreja Bagarić, prva zamjenica;

3. Amila Tucović, druga zamjenica;

4. Antonela Zlomislić, PR kantona/županije.

Rukovodstvo Mreže vijeća učenika Županije Zapadnohercegovačke čine Lucija Penava kao predsjednica i PR županije Nikolina Galić.