Amina Hujdur: Mladi pokreću svijet

Amina Hujdur dolazi iz Mostara, članica je Mreže vijeća učenika Hercegovačko-neretvanskog kantona i trenutno vrši funkciju PR-a Mreže. Pohađa Srednju mašinsko-saobraćajnu školu u Mostaru, smjer tehničar za kompjutersko konstruisanje. Bavi se aktivizmom od svoje dvanaeste godine.

Amina, reci nam nešto više o školi koju pohađaš?

Mašinsko-saobraćajna škola Mostar nudi zanimanja koja odgovaraju potrebama savremenog društva. Škola raspolaže sa stručno osposobljenim kadrom. Opremljena je savremenom opremom iz oblasti računarske tehnike i grafike i radionicama za izvođenje praktične nastave. Pored nastave, škola ima veliki broj sekcija gdje učenici imaju priliku da se druže i pametno iskoriste vrijeme. Meni lično najdraža sekcija je Vijeće učenika, čija sam članica od prvog razreda , a ove godine imala sam priliku i da budem na poziciji predsjednice. To je ujedno najaktivnija i najbrojnija sekcija u mojoj školi. Takođe kroz osnovno obrazovanje 4 godine sam bila članica Vijeća učenika odakle nosim samo lijepa sjećanja.

Od kada si članica Mreže? Predstavi nam ukratko trenutno rukovodstvo.

Članica Mreže sam od septembra 2019. godine. Prvi trening je bio početkom novembra i trajao je tri dana. Za ta tri dana ljudi iz Mreže su mi jako prirasli srcu i sada smo kao jedna velika porodica. Rukovodstvo Mreže pored mene čine još i predsjednica Melisa Lerić te njena zamjenica Marija Kovač. Ove godine smo uspješno realizovali humanitarnu akciju “Jedan slatkiš, jedno dijete”. Pored te humanitarne akcije obilježili smo “Dan planete Zemlje”, “Dan srednjoškolaca” na platou ispred Mepas Mall-a, “Dan ružičastih majica”…

Šta bi izdvojila kao najbolju stvar u Mreži ?

Tu je na prvom mjestu prijateljstvo. Pored toga, u Mreži možete napredovati i usavršiti se na raznim poljima, steći znanje, poboljšati komunikaciju, riješiti se strahova, dobiti savjete kada su vam potrebni itd.. Dolaskom u Mrežu upoznala sam mnogo mladih nasmijanih lica. Vremenom postali smo najbolji prijatelji, redovno se dopisujemo, odrađujemo sve akcije zajedno, razmjenjujemo mišljenja i uvažavamo jedni druge.

Jesu li mladi danas dovoljno aktivni i zalažu li se za svoja prava?

Mladi su ti koji pokreću svijet i čine djela za bolje sutra svih nas. Naravno da će uvijek biti onih koji se ne zalažu za svoja prava i onih koji se zadovoljavaju minimumom. Čovjek koji ima znanje i oštar um sebi nikada neće dozvoliti da šuti i sjedi skrštenih ruku.

Koliko si aktivna na društvenim mrežama i da li ti je to bitno?

Dosta sam aktivna na društvenim mrežama. Kada imam slobodnog vremena bavim se fotografijom, a tu su Facebook i Instagram profili Mreže kojima se takođe posvećujem. Kao Mreža se zaista mnogo trudimo da zabilježimo svaki trenutak aktivizma i prikažemo to javnosti. Kad smo već kod društvenih mreža, pozivam sve mlade koji čitaju ovaj intervju da zaprate Mrežu vijeća učenika HNK na Instagramu @mrevukhnkz.

Najdraži film, serija? Koju vrstu muzike slušaš?

Najdraži film mogu reći da mi je „A walk to remember“, a serija „Supernatural“. Što se tiče muzike od domaćih izvođača uživam u djelima ex-YU bendova kao što su Ekatarina Velika, Crvena Jabuka, Zabranjeno Pušenje…omiljeni od stranih izvođača su mi Lana Del Rey, Halsey, Rihanna. Jedne od dražih pjesama su mi „Džana“ od Zabranjenog Pušenja i „ Mariners Apartment Complex“ Lane Del Rey.

Poruka svim srednjoškolcima?

Uspjeh ne ovisi o dobi , spolu, izgledu, vezama, kapitalu… to su samo vanjski faktori. Neka Vaš fokus bude na pravim vrijednostima, vjerujte u svoje snove i ostvarite ih.