Bihać: Održan jednodnevni sastanak Mreže vijeća učenika USK (mreVUK USK)

Mreža vijeća učenika USK (mreVUK USK) je predstavničko tijelo svih srednjoškolaca u navedenom kantonu. Mreža je jučer (09.03.2018.) u prostoru JU Gimnazija “Bihać” održala jednodnevni sastanak mladih lidera, odnosno predstavnika Vijeća učenika srednjih škola USK.

Cilj ovoga sastanka bio je određivanje načina realizovanja aktivnosti za ostatak školske godine, biranje prijelaznog rukovodstva, te rješavanje određenih problema srednjoškolaca.

Dvadesetak srednjoškolaca  koji su prisustvovali sastanku detaljnije su razradili plan i način odvijanja predstojećih aktivnosti: “Zajedno u klupama” (aktivnost koja se realizuje s ciljem poboljšanja odnosa profesora i učenika), “Dan D” (aktivnost koja podrazumijeva zamjenu uloge profesora i učenika, odnosno učenici imaju priliku da na zanimljiv način predstave određene nastavne jedinice i lekcije), “Ostavi trag” (aktivnost kojom učenici odrađuju razne akcije i manje projekte kojima će doprinijeti na određen način svojoj školi ili lokalnoj zajednici.

Navedene aktivnosti će, za kraj, upotpuniti i “zaokružiti” sav njihov dosadašnji rad, trud i uspjeh. Tradicionalno su se bavili i aktivnim problemima srednjoškolaca širom kantona, te ih nastojali riješiti kroz razne diskusije i radionice.

U drugom dijelu sastanka je izabrano prijelazno rukovodstvo koje čine:

  • Lajla Žalić – predsjednik mreVUK-a USK
  • Lejla Habibović – 1.potpredsjednik i PR mreVUK-a USK
  • Armin Salkić – 2.potpredsjednik mreVUK-a USK

“Današnji sastanak, iako jednodnevni, je pokazatelj složenosti, dobre organizacije i ogromne volje za rad, jer su se uspjeli okupiti predstavnici Vijeća učenika srednjih škola širom kantona na jedno mjesto, s ciljem da se riješe određeni problemi i zadovolje potrebe srednjoškolaca, detaljnije razrade predstojeće aktivnosti i projekti, ali i okupe mladi lideri kako bi se međusobno jos više povezali i zbližili, jer i to je Mreža.”, izjavila je Lejla Habibović, prvi potpredsjednik i PR mreVUK-a USK.