Izvještaj sa treninga mreVUK-a KS

Sarajevo je i ovoga puta bilo „centar umova“ koji se bore za položaj svojih kolega u školskim klupama, kroz rješavanje pitanja koja pogađaju srednjoškolsku populaciju.

U periodu od 22.-23.3.2017. godine održan je drugi trening Mreže vijeća učenika Kantona Sarajevo za školsku 2016/17 godinu u Srednjoj školi metalskih zanimanja u Sarajevu.

Treningu su prisustvovali predstavnici 30 srednjih škola Kantona Sarajevo, dva predstavnika Bosansko-podrinjskog kantona te predsjednica Mreže savjeta učenika Republike Srpske. Nakon upoznavanja predstavnika škola Kantona Sarajevo sa predstavnicima Bosansko-podrinjskog kantona, uslijedila je analiza problema na nivou Vijeća učenika srednjih škola. Razgovarano je o tome šta je to što se poboljšalo u radu školskih vijeća, te je zaključak da bolja informisanost učenika jeste ključ za uspjeh. Na taj način nema nezainteresovanih srednjoškolaca koji odbijaju raditi na realizaciji učestalih aktivnosti.

Kao bitan faktor za produktivnost, navedena je motivacija. Upravo je to ono što često izostane, jer joj se ne posvećuje pažnje iako je glavni pokretač pozitivnih promjena. Svi prisutni su podijelili mišljenje da su dovoljno motivisani za rad što se vidi i u uspješnosti svih dosadašnjih odrađenih aktivnosti. Nakon razgovora o motivaciji, uslijedila je radionica motivacionog karaktera. Učenici su bili podijeljeni u dvije grupe koje su morale naći kompromis uz obostranu korist i zadovoljstvo.

Zaključak radionice motivacionog karaktera jeste da svaki trud zaslužuje nagradu koja ne mora biti materijalna, stava su srednjoškolci. Ono što će oni definitivno raditi u narednom periodu na temu osnaživanja svojih vijeća i motivacije jeste nagrada koja treba biti osmišljena tako da podstakne zadovoljstvo zbog doprinosa nekoj aktivnosti, kroz podsticaj za uspješnu buduću saradnju.

Sumirani su i utisci svih realizovanih aktivnosti u toku prvog polugodišta tekuće školske godine: Dan srednjoškolaca; „Ko je sljedeći“; Jedan slatkiš, jedno dijete kao i „Jedan dan, druga škola“. Iz perspektive ovih srednjoškolskih predstavnika, aktivnosti su uspješno odrađene te će se truditi da naredne budu još uspješnije. Osim sumiranja dosadašnjih uspjeha, srednjoškolci su planirali program rada za tekuće polugodište. U njihovom planu aktivnosti našli su se događaji poput „Dan karijere“, obilježavanje Dana grada Sarajeva i „Ostavi trag“.

U toku je i kampanja mreSVUBiHa, čije aktivnosti su predstavljene također u Sarajevu. Na samom kraju treniga odabrano je prijelazno rukovodstvo. Za predsjednicu je izglasana Sanja Trivković, za prvu zamjenicu Aida Karović, a za drugog zamjenika Eldar Voljevica.

Zadovoljni dosadašnjim radom i dovoljno motivisani za daljnji tok rada, označen je završetak drugog dana treninga za srednješkolce Mreže vijeća učenika Kantona Sarajevo čime je završen i Trening za ovo polugodište.

FB_IMG_1490459547442 (1) FB_IMG_1490459552257 (1) FB_IMG_1490459555408 (1) FB_IMG_1490459558583 (1)