Luka Bebek: Mreža mi je promjenila pogled na život

Luka Bebek dolazi iz Hercegovine, općine Ljubuški. Ide u 3. razred srednje škole, smjer tehničar za mehatroniku. Predsjednik je Mreže vijeća učenika Županije Zapadnohercegovačke. Volontira u nekoliko udruga, a aktivno se bavi nogometom.

Luka, reci nam nešto o općini iz koje dolaziš i čime se još baviš pored Mreže?

Ljubuški broji oko 30. 000 stanovnika. Krase ga mnoge ljepote kao što su vodopad Kravica, vodopad Koćuša, itd. … U svoje slobodno vrijeme ili igram video igrice ili volontiram. Što se tiče volontiranja, volontiram u jednom staračkom domu i za Udrugu “Agape”, a uz to sam još uključen u ASuBiH.

Nešto o tvojoj Mreži?

Moju Mrežu sačinjava 7 škola, nismo tako veliki ali smo složni i tako iz godine u godinu obaramo rekorde koje su ostavili naši prethodnici. Rukovodstvo naše Mreže čine Josip Šošić, koji je prvi potpredsjednik i PR, te drugi potpredsjednik David Naletilić.

Kada i kako si postao član Mreže?

Član Mreže sam od prvog razreda srednje škole. Bilo je to potpuno nenadano kada je jednom prilikom pedagogica došla u moj razred i pitala me da li želim ići na trening u Mostar koji traje dva dana. Ja sam naravno bez razmišljanja pristao, jer sam veliki obožavatelj druženja i upoznavanja. Mreža je do sada nešto što mi je jako promjenilo pogled na život jer sam upoznao mnogo prijatelja iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Treninzi Mreže budu uvijek zanimljivi jer ima i zabavnog i edukacijskog sadržaja.

Jesu li mladi dovoljno aktivni? S kojim problemima se ti kao srednjoškolac suočavaš?

Ja mislim da su danas mladi veoma malo zainteresirani za rad, barem u mojoj općini. Po tom pitanju se uvijek trudim da, na primjer, kada radim neku aktivnost objašnjavam svima o tome koje su moje ideje za to i tražim ljude koji će surađivati i pomoći mi da potaknem još mladih da aktivno učestvuju u tim aktivnostima.

Najveći problem mi predstavlja to što pojedini profesori ne puštaju učenike na sastanke vijeća učenika. Nažalost, ne mogu da utječem na taj problem te mislim da bi se u narednom periodu nešto trebalo uraditi u vezi toga, i barem pokušati da u razgovorima sa školama predstavimo rad Mreže, upoznamo ih sa činjenicom koliko ona zapravo može doprinijeti razvoju omladinskog aktivizma i volonterizma.

Čime želiš da se baviš nakon završetka srednje škole?

Moje ambicije u budućnosti su nastavak školovanja na fakultetu informatike, otkrivanje novih programa, a imam jednu jako tešku ali ne i nemoguću želju, to je da napravim svoju video igru koja bi mogla biti jedna od boljih igrica u svijetu.

Kako koristiš slobodno vrijeme? Provodiš li puno vremena na društvenim mrežama?

U slobodno vrijeme igram nogomet, koji treniram već 11 godina, a društvene mreže koristim možda i malo previše jer volim zanimljiv i smiješan sadržaj.

Omiljeni filmovi, muzika?

Što se tiče filmova i serija nisam neki obožavatelj ali zato muziku volim slušati jer me opušta. Od muzike volim sve.

Najdraža javna ličnost?

Najdraža ličnost mi je igrač PSG-a i reprezetativac Brazila Neymar.

Poruka svim srednjoškolcima?

Moja poruka je: Slijedite svoje snove!