Marija Cvjetinović: Mreža mi pruža veću motivaciju za rad

Marija Cvjetinović je članica Mreže savjeta učenika bijeljinske regije. Živi u Srebrenici, pohađa SŠC “Srebrenica“ i učenica je prvog razreda gimnazije, opšti smjer. Trenutno je PR Mreže svoje regije. Bavi se folklorom već 10 godina, a trenira i taekwondo 4 godine. Članica je raznih nevladinih organizacija i uživa u volontiranju te omladinskom aktivizmu. Voli putovati, upoznavati nove ljude i provoditi vrijeme sa prijateljima.

Marija, reci nam nešto o gradu iz kojeg dolaziš?

Grad u kojem živim je važno rudarsko mjesto, koje je dobilo ime po rudnicima srebra. U našem gradu se nalazi poznata Banja Guber, sa mnogim ljekovitim vodama. U Srebrenici postoje razne organizacije, radionice i klubovi koji pružaju priliku mladima da steknu neka nova znanja, korisno provedu slobodno vrijeme i ostvaruju svoje potencijale. Neki od njih su: „Kuća dobrih tonova“, Košarkaški klub „Guber“, Fudbalski klub „Guber“, Taekwondo klub „Guber“, Odbojkaška sekcija, Karate klub “Želja ipon“, Kulturno-umjetničko društvo „Vaso Jovanović“ i mnoge druge.

Da li volontiraš u nekim od udruženja i organizacija u tvom gradu?

Članica sam raznih udruženja i organizacija poput „Mladi ujedinjeni u miru“, „Asocijacija srednjoškolaca u BiH“, Udruženje „SARA“, Udruženje „Forum žena“, gdje se redovno susrećem sa temama volontiranja i aktivizma.

Od kada si članica Mreže, i kakvi su tvoji dojmovi?

U Mreži sam od početka ove školske godine i jako mi je drago što sam dio mladih koji teže ka boljoj budućnosti, trude se i rade kao tim. Istakla bih divna druženja i upoznavanja divnih ljudi, koji su uvijek tu za vas. Mreža vam pruža veću motivaciju za rad, pomaže vam da se izgradite kao ličnost i pomaže vam da gledate stvari sa drugačijih gledišta i to je upravo ono najbitnije.

Jesu li mladi dovoljno aktivni i bore li se za svoja prava?

Mislim da su mladi danas veoma pasivni i nekomunikativni, što je jedan od većih problema. Puštaju druge da iznose njihove stavove i ne bore se dovoljno za svoja prava. Naravno, mladi se mogu podstaći i mislim da je dovoljno objasniti im koliko su oni bitni za našu državu i da budućnost ostaje na njima.

Odakle ljubav prema folkoru? Možeš li nam reći nešto više o tvom KUD-u „Vaso Jovanović“ ?

Kao vrlo mala saznala sam da u našem gradu postoji Kulturno umjetničko društvo i bez razmišljanja sam krenula na probe. Od tog dana, pa sve do danas gajim veliku količinu ljubavi prema folkoru. Divan je osjećaj putovati u razne zemlje i širiti našu kulturu i tradiciju.  KUD “Vaso Jovanović” je jedno od najstarijih Kulturno umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini. Postoji preko 75 godina.  Obišli smo mnogo mjesta i učestvovali na mnogo festivala. Izdvojila bih putovanje u Istanbul, Beykoz, gdje učestvujemo na festivalu “Međunarodni dan djeteta”.  Mislim da je bitno da spomenem, da je naše Kulturno umjetničko društvo multietničko i da izvodimo igre svih naroda u BiH.

Najdraži film, serija?

Najdraži film mi je „The last song“, a serija „MacGyver“.

Kakvu vrstu muzike slušaš?

Od muzike slušam sve, a omiljena pjesma mi je „Noć mi te duguje“ od Zdravka Čolića.

Tvoja poruka svim srednjoškolcima?

Moja poruka svim srednjoškolcima je da žive svoje živote i nikada ne prestanu težiti ka dobrome, jer svaki rad se na kraju isplati.