Mreža savjeta/vijeća učenika BiH održala radionice u 73 srednje škole u BiH

Mladi u Bosni i Hercegovini imaju malo prilika da uče o drugima i drugačijima. Prilike su rijetke ili luksuzne u smislu da su dostupne maloj grupi ili nedostatne. Religiju drugih većinom doživljavaju kao stranu, a u mnogim dijelovima naše zemlje i zaraznu.

Vođeni ovim činjenicama, treneri Mreža savjeta/vijeća učenika u BiH (mreSVUBiH) i Agencije za saradnju edukaciju i razvoj ( ACED) su u prethodna tri mjeseca, tačnije, u periodu od 10. decembra do 15. februara 2018. godine realizovali ukupno 73 radionice u srednjim školama širom Bosne i Hercegovine. Razlika između religije i vjere, filozofska misao, univerzalne poruke religija, mir, suživot i tolerancija prema razlikama su bile teme koje su obrađivane na ovim edukacijskim modulima., organizovanim u okviru projekta „Youth reconciliation initiative towards sustainable peace“ kojeg podržava i finansira Kanadski fond za lokalne inicijative.

Priliku da podjele svoje znanje, steknu novo i promišljaju, imalo je preko 800 srednjoškolaca iz čitave BiH. Koliki je uticaj na njih ostavila ova inicijativa, govore i izjave srednjoškolaca nakon radionice u smislu da su imali jedinstveno iskustvo da otvoreno govore o svemu navedenom, vode konstruktivan dijalog i upoznaju ljude oko nas, religije koje su prisutne, kako bi jedni druge bolje razumjeli.