Pomoći razvoju Tešnja – poruka sa okruglog stola mreSVUBIH

U ponedjeljak 9. augusta 2021. godine u Tešnju je uspješno realiziran još jedan okrugli stol u organizaciji Mreže vijeća učenika u BiH.

Okruglom stolu pod nazivom „Doprinos civilnog društva u provođenju strategije prema mladima”  prisustvovali su predstavnice Komisije za mlade i ravnopravnost spolova općine Tešanj Alisa Ramić Dudić i Emina Brka te studenti sa područja tešanjske općine, koji imaju želju popraviti stanje u lokalnoj zajednici i pomoći napretku i razvoju Tešnja.

Tokom diskusije istaknuti su najvažniji problemi mladih ove općine te predložena rješenja koja bi doprinijela boljitku ove populacije.

Zaključeno je da je Tešnju neophodan javni prijevoz kako bi mladi ljudi bili u mogućnosti prisustvovati svim dešavanjima koje se održavaju u gradu, te imali priliku učestvovati u volonterskom radu i aktivizmu u Tešnju. S obzirom na to da u Tešnju djeluje vrlo malo nevladinih organizacija, konstantovano je kako je neophodno organizovati Sajam nevladinih organizacija i udruženja koji će pružiti priliku mladima da se upoznaju sa mogućnostima koja im se nude u volonterskom radu i aktivizmu.

Cilj okruglog stola je  bio razvijanje dijaloga o bitnim temama za studente i mlade u općini Tešanj te ukazivanje na probleme i potrebe studentske populacije kao i pronalazak modaliteta njihovog rješavanja.

Okrugli stol je realizovan u okviru projekta „Razvojna inicijativa za osnaživanje mladih“ (YEDI) podržanog od Evropske unije.