Predstavnici mreSVUBIH-a na sastanku u EU delegaciji BiH

Predstavnici Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine danas (27.11.2018.) u Delegaciji Evropske unije u BiH održali sastanak sa kulturnim atašeima ambasada zemalja Evropske unije u našoj zemlji.

Iz mreSVUBiH-a predstavnicima ambasada prezentirali su unikatni projekat “Evropsko selo” koji ova organizacija realizira. 

Evropsko selo (EU VILLAGE)  je koncept unikatnog dizajna koji predstavlja kolekciju kulturnih centara od kojih će svaki predstavljati po jednu evropsku dražvu.  Evropsko selo kao zajedničko mjesto pojedinačnih kulturnih centara predstavljat će Evropu u malom.

Ranije je Mreža savjeta/vijeća učenika predstavila ovaj projekat ambasadorima, opštinskim/gradskim načelnicima, ministrima kantonalnih ministarstava obrazovanja, Ministarstvu civilnih poslova, privrednim komorama i svim srednjoškolcima u BiH.

– Današnji sastanak predstavlja nastavak aktivnosti mreSVUBIH-ove kampanje zagovaranja za izgradnju EU sela. Naišli smo na razumijevanje i podršku za realizaciju ovog projekta. O potencijalnim oblicima saradnje govorit ćemo kad dogovorimo detaljne korake. Paralelno s ovim procesom radimo na predstavljanju projekta uspješnim poduzetnicima u BiH. Vlada ogromno interesiranje poslovnih subjekata za učešće u našem projektu. Kako vrijeme odmiče, dobijamo sve više poziva za saradnju. To je znak da smo na dobrom putu i predstavlja motivaciju nama da još više radimo i napredujemo ka našem konačnom cilju, ističe Anel Smajić, direktor mreSVUBiH-a.

Mreža savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine implementacijom ovog projekta nastoji otvoriti nova radna mjesta za mlade, razvijati liderske vještine te osigurati uključivanje mladih u proces donošenja odluka. Pored toga, radit će na rješavanju problema segregacije i marginalizacije mladih u BiH te regionu i angažovati se na u procesu pomirenja.

Prednosti Evropskog sela su ušteda velikih količina novca koja se trenutno izdvaja za hotelsku uslugu kako bi se mladi mogli skupljati i biti aktivni. Osiguran prostor za sastanke, planiranje, osmišljanje kampanja svih struktura mreSVUBiH-a, kao i ostalih organizacija u BiH, regionu i Evropi.  Centar za pomirenje, edukaciju i inovaciju te prilika za zapošljavanje.