Srednjoškolci iz cijele BiH u Mostaru tražili rješenja njihovih problema

Proteklog vikenda u Mostaru predstavnici kantonalnih i regijskih vijeća učenika srednjih škola radili su na identificiranju i pronalaženju rješenja za ključne probleme srednjoškolske populacije u Bosni i Hercegovini.

Predstavnike svih srednjoškolaca u državi okupila je Mreža savjeta/vijeća učenika u BiH (mreSVUBiH), koja je ujedinjeno tijelo ove populacije. Srednjoškolci su između ostalog na sastanku analizirali rad Mreže tokom minule školske godine, radili na izgradnji timskog duha, te tražili želje i potrebe srednjoškolaca za uspostavljanje društva po mjeri mladog čovjeka.

Također, srednjoškolci su detektirali probleme s kojima suočavaju njihove kolege tokom svog obrazovanja. Potom su izradili aktivnosti koje će identificirane probleme riješiti.

– Na sastanku smo isplanirali između ostalih aktivnosti pod nazivom Kava s ministrom,  Pričaj mi priču, Probudi se u mom tijelu i izrada velike baze podataka. “Kava s ministrom” će pomoći  srednjoškolcima da kroz sastanak s ministrom obrazovanja dođu do bolje komunikacije, povezanosti i suradnje s Ministarstvom ali i sa gradskim i lokalnim upravama. Druga i treća aktivnost srednjoškolcima će također omogućiti bolju povezanost, komunikaciju, suradnju između županijskih/kantonalnih i regijskih Mreža što će nadam se doprijeti što boljoj realizaciji aktivnosti i na koncu donijeti što bolje rezultate, rekao je Dominik Jureta, predsjednik Mreže vijeća učenika FBiH.

Tokom trodnevnog sastanka, mladi su upoznali Mostar i konsenzusom izabrali rukovodstvo Mreže na nivou entiteta. Tako će Dominik Jureta biti predsjednik Mreže Vijeća učenika Federacije Bosne i Hercegovine, a njegova zamjenica Enida Ismić. Mrežu savjeta učenika Republike Srpske vodit će predsjednik Filip Vidić, dok će njegova zamjenica biti Dragana Banović.

– Okupljanja srednjoškolaca iz BiH bitna su zbog razmjene iskustava, zajedničke saradnje, lakšeg postizanja zajedničkih ciljeva, zbog sticanja novih poznanstava, razvijanja multikulturalnosti i druženja mladih ljudi, zaključuje Filip Vidić, predsjednik Mreže savjeta učenika RS.