Travnik: Održan trening Mreže vijeća učenika SBK

Predsjednici vijeća učenika Srednjobosanskog kantona su u utorak, 5. 12. 2023., savladali trening za izgradnju kapaciteta Vijeća učenika, te u kvalitetnom druženju unaprijedili svoje liderske vještine i sposobnosti.

Učesnici treninga imali su priliku upoznati se sa radom, ciljevima i vizijom mreSVUBiH-a, te su kroz interaktivne radionice o timskom radu i komunikaciji nadogradili svoje sposobnosti kreiranja zdrave komunikacije, saradnje kao i izražavanja mišljenja. Upravo na osnovu ovih vještina, razgovarali su i o problemima sa kojima se susreću u svojim školama i vijećima učenika, te savladali stvaranje rješenja za iste.

Zahvaljujući novoj metodologiji rada, kreiranoj kroz projekat “Gradimo mostove-rušimo zidove“, učesnici su na inovativan način učili o multikulturalnosti i važnosti kohezije. Važno je napomenuti da su pristupili i anonimnim anketama putem kojih se radi istraživanje odnosa mladih prema multikulturalnoj Bosni i Hercegovini. Ovo istraživanje sprovesti će se na 15 hiljada ispitanika.

Zahvaljujući treningu, učesnici su izabrali i novo rukovodstvo Mreže vijeća učenika Srednjobosanskog kantona za nadolazeći period, te je kao predsjednica izabrana Fatima Kesten, učenica Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku: “Sva moja očekivanja su bila ispunjena u najpozitivnijem smislu. Ekipa se odmah sjajno uklopila i razvila osjećaj za međusobno razumijevanje. Što se tiče pozicije predsjednice Mreže kantona, nisam se nužno očekivala na toj poziciji, ali osjećam se počašćeno i spremno preuzeti odgovornost.“, kaže Fatima i dodaje kako imaju ambiciozne planove za drugo polugodište, te da su već definisali niz aktivnosti koje će realizovati.

Mjesto potpredsjednice Mreže ovog kantona pripalo je Azri Spahić, učenici Srednje stručne škole Bugojno. Azra navodi da joj je najkorisniji dio treninga bila igrica “Pusto ostvro” u kojoj je shvatila važnost komunikacije u timu, te ističe kako joj je cilj da među članovima vijeća nađe zajednički jezik: “U svom budućem radu ću nastojati da sa svojim članovima vijeća što više pričam i da nađemo zajednički jezik kako bi što više posla uradili, a pritom se više povazali kao tim.“, kaže Azra, te dodaje da svaki lider treba biti otvoren, razuman i prije svega nesebičan jer te osobine garantuju uspjeh.

PR Mreže obnašat će Amra Hrustanović, učenica Mještovite srednje škole “Travnik”. Amra naglašava kako joj je najkorisniji dio treninga bila tema o rješavanju konflikta zbog nesuglasica koje mogu zaustaviti rad tima: “Bilo je lijepo slušati mišljenja i iskustva iz drugih škola. Po meni, najkorisniji dio treninga je bila tema o rješavanju konflikta u timu. To smatram jako bitnim, jer često nesuglasice mogu zaustaviti sam rad tima, te je važno znati kako se snaći u tim situacijama da ne bi nastao veći problem.“, kaže Amra.

MreSVUBiH zahvaljuje svim predsjednicima Vijeća učenika na aktivnom učešću i ugodnom druženju, te želi mnogo sreće u obnašanju njihovih funkcija.

Ovaj trening je realiziran u sklopu projekta „Gradimo mostove – rušimo zidove“ koji je podržan od strane Smart Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implemetnira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.