Tuzla: Održan trening za Mrežu vijeća učenika TK

Predsjednici vijeća učenika Tuzlanskog kantona prošli su trening za izgradnju kapaciteta vijeća učenika, te na taj način ojačali svoje liderske sposobnosti i vještine.

U petak, 15. 12. 2023., predsjednici vijeća učenika Tuzlanskog kantona su imali priliku da kroz interaktivne radionce uče o timskom radu, komunikacijskim vještinama, te o kreiranju plana aktivnosti za nadolazeći period. Zahvaljujući novoj metodologiji rada, izrađenoj kroz projekat „Gradimo mostove – rušimo zidove“, predsjednici vijeća su na novi i kreativniji način prošli cjelokupan trening.

Učesnici treninga pristupili su i anonimnim anketama, putem kojih se radi istraživanje odnosa mladih prema multikulturalnoj Bosni i Hercegovini. Ovo istraživanje će se sprovesti na 15 hiljada ispitanika.

Zahvaljujući treningu, predsjednici vijeća učenika TK odabrali su novo rukovodstvo za 2024. godinu, te je na taj način na mjesto predsjednice Mreže vijeća učenika Tuzlanskog kantona demokratski izabrana Gabrijela Tadić, učenica JUMS Građevinsko-geodetske škole u Tuzli: “Imala sam želju biti član rukovodstva, nisam očekivala da ću biti izabrana kao predsjednica. Prethodne godine sam u kratkom periodu bila zamjenica predsjednika, tako da sam upoznata s radom i dužnostima. Naravno počastvovana sam i neizmjerno zahvalna što su me izabrali za poziciju predsjednice Mreže TK. Vjerujem da ćemo ove školske godine biti vrlo produktivni i kreativni.“, kaže Gabrijela, te ističe važnost rada unutar tima i komunikacije.

Mjesto potpredsjednika pripalo je učeniku JU Gimnazije “Ismet Mujezinović” u Tuzli, Albinu Begoviću: “Prvenstveno sam htio postati PR. Nisam tu bio izabran, pa sam uzeo šansu i prijavio se za poziciju potpredsjednika. Imao sam jaku konkurenciju, ali istovremeno sam imao nadu da ću biti izabran. Kada su svi glasali i trenerice brojale glasove, imao sam najviše za potpredsjednika. Uloga potpredsjednika je velika odgovornost koju sam preuzeo, ali također je i velika čast.”, kaže Albin, te dodaje kako je vrlo važno imati dobru komunikaciju sa svim članovima Mreže i motivisati ih na rad.

PR Mreže vijeća učenika Tuzlanskog kantona obnašat će Jusuf Mehmedćehajić, učenik JU Behram-begove medrese u Tuzli.

MreSVUBiH zahvaljuje svim predsjednicima Vijeća učenika na aktivnom učešću i ugodnom druženju, te želi mnogo sreće u obnašanju njihovih funkcija.

Ovaj trening je realiziran u sklopu projekta „Gradimo mostove – rušimo zidove“ koji je podržan od strane Smart Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implemetnira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.