U SARAJEVU ODRŽANA DEBATA O MIRU I POMIRENJU „PRIČE IZ NEPRIČAVE“

U organizaciji Mreže savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini od 28.02.- 01.03.2020. godine u Hotelu „Hollywood“ u Sarajevu održana je javna debata pod nazivom „Priče iz Nepričave“.

U debati je učestvovalo 20 mladih ljudi, u dobi od 18 do 24 godine, iz čitave Bosne i Hercegovine. Učesnici su tokom debate „Priče iz Nepričave“ raspravljali o temama koje se tiču mira, pomirenja i suživota na ovim prostorima. Pokušali su odgovoriti i na pitanja šta spriječava društvo u BiH da dođe do potpunog pomirenja. Sudionici debate suocijenili da su empatija i otvoren dijalog značajan faktor poduhvata kakav je izgradnja mira i povjerenja u našem društvu. Zaključili su i da su mladi ljudi neupitno spremni da se posvete važnim pitanjima kao što su mir, povjerenje i odgovornost, ali da im je na tom putu potrebna podrška društva.

Ena Futać, trenerica u mreSVUBiH-u je istakla: “Drago mi je što smo imali priliku, mi treneri prije svega, da se okupimo, te da između sebe dijelimo sugestije i mišljenja o ovoj temi. Aktivno smo slušali jedni druge, te imali priliku da vodimo diskusije o raznim problemima, koji su poprilično teški za objektivni pristup. Mi smo ipak ti pokretači energije i aktivizma srednjoškolaca, te smo još jednom potvrdili da smo jedna jaka zajednica, koja itekako ima doprinos na razvoj čitavog teritorija Bosne i Hercegovine:“

Tokom debate održan je niz sastanaka, radionica i diskusija. Osim razmijene mišljenja, učesnici debate su se dogovarali i o narednim aktivnostima i organizaciji debata na temu mira, pomirenja i suživota u drugim bh. gradovima. Planirano je održavanje pet debata u gradovima BiH koji imaju veći broj studenata i studentskih organizacija.

 „Čast mi je što sam imala priliku da budem jedan od pet srednjoškolaca koji su prisustvovali debati Mreže Savjeta/Vijeća učenika u Bosni i Hercegovini. Upoznali smo neke ljude koje nismo imali priliku da upoznamo na prethodnim treninzima i kampovima Mreže, te smo naučili neke nove stvari jedni od drugih ali i nove metode rada. Pored toga, predstavljeni su nam interesantni i korisni projekte za mlade u našoj državi koji su planirani za budući period. Iskreno se nadam da ću i kao student biti dio ove divne priče i svojim radom, zalaganjem i idejama doprinijeti radu Mreže“ naglasila je Lejla Mehanoli, članica Mreže vijeća učenika Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije.

Debata u Sarajevu, kao i one koje će se nastaviti održavati u gradovima širom BiH imaju za cilj da pomognu mladima na putu izgradnje mira i bolje budućnosti u Bosni i Hercegovini jer su oni graditelji suživota u našoj zemlji. Događaji koje organizira mreSVUBiH imaju za cilj da educiraju i motiviraju mlade, da zagovaraju pomirenje i suživot svih naroda, a posebno među mlađim generacijama

Javna debata je dio projekta „Glas mladih za pomirenje“ koji je podržan od Američke ambasade u Bosni i Hercegovini.