Upoznajmo predsjednike Mreža! Vedat Selimović: Posjedujem osobine lidera

Zbog širenja virusa COVID-19 u Bosni i Hercegovini nastava u svim školama je prekinuta. Sve aktivnosti Mreže savjeta/vijeća učenika su obustavljene jer nam je zdravlje svih srednjoškolaca na prvom mjestu. Naredni period ćemo iskoristiti za promociju predsjednika Mreža svih kantona/regija. Imat ćemo priliku da se bolje upoznamo sa njima i njihovim aktivnostima, interesovanjima i vrlinama. Svi predsjednici vrijedno rade na poboljšanju položaja srednjoškolaca u našem društvu i aktivno se pokušavaju izboriti  za bolji položaj savjeta/vijeća u školama. Pratite našu web stranicu i rubriku „Nada“ kao i društvene mreže jer ćemo svakog dana predstavljati po jednog predsjednika.

Prvi s kojim smo razgovarali je Vedat Selimović, koji dolazi iz Zvornika. Trenutno pohađa Perzijsko-bosanski koledž u Ilijašu. Vedat voli nauku i tehnologiju, a posebno izdvaja svijet računara. Hobi mu je sport, a najviše voli fudbal.

Vedate, na početku nam reci  nešto više o svojoj školi kao i gradu iz kojeg dolaziš?
Moja škola je internatskog tipa i zapravo oblik privatne gimnazije. Trenutno sam treći razred i za sada imam samo riječi pohvale za svoju školu u svakom segmentu obrazovanja i odgoja. U rodni Zvornik povremeno idem i tamo se najviše odmorim. Onome ko nije tamo bio svakako bih preporučio posjetu.

Pored aktivnosti u Mreži, da li si uključen u neki rad ili volontiranje u svojoj lokalnoj zajednici ili imaš neke druge društvene aktivnosti?
Da. Doskoro su to bile uglavnom neke samoinicijativne manje akcije, međutim sada sam član Udruženja „Porijeklom iz Križevića“ gdje i obnašam određene funkcije, a samo Udruženje je u jednom kratkom vremenskom razdoblju napravilo fantastične rezultate.

Kada si postao član Mreže, i na koji način si saznao za našu organizaciju?
Član Mreže sam od treninga u Sarajevu 2018. godine, gdje sam došao kao predstavnik vijeća učenika svoje škole, te se na tom sastanku prvi put upoznajem sa Mrežom i njenim programom koji mi se jako svidio.

Predsjednik si Mreže svog kantona, reci nam šta se to sve uradilo, te šta će biti urađeno u narednom periodu?
Do sada su urađene sve aktivnosti koje smo kao Mreža Kantona planirali na našem prvom treningu za 2019/2020. godinu. Obilježavanje Dana srednjoškolaca, promocija i upoznavanje sa Mrežom, akcija „Jedan slatkiš, jedno dijete“, aktivnost „Jedan dan druga škola“. Novonastala situacija nam onemogućava da nastavimo realizovati svoje aktivnosti, od kojih bih posebno izdvojio aktivnost „Učešćem promoviši“.

Odakle ambicija za predsjednika i koji su ti planovi u Mreži?
Neke pretjerane ambicije u smislu moje lične promocije nema. Međutim, mislim da imam određene osobine koje lider treba da posjeduje, a koje su neophodne za bilo kakav napredak.

Kako se može unaprijediti rad Mreže?
Podizanje svijesti mladih o njihovom učešću u zajednici je definitivno nešto što nam svima treba, jer kao jedinke ne možemo puno učiniti, dok je situacija u zajedništvu dosta drugačija.

Što Mreža nudi srednjoškolcima?
Sticanje upravo liderskih osobina te želje i navike za radom. Međusobna saradnja i kooperacija i još mnogo drugih osobina koje su nam u životu neophodne.

Koja su ti najdraža sjećanja sa treninga i aktivnosti Mreže?  
Mogu reći da je u tom smislu Mreža na mene ostavila neizbrisiv trag i velika prijateljstva koja i dan danas traju, posebno sa ljudima iz različitih sfera života.

Da li su mladi dovoljno aktivni i bore li se za svoja prava? Mogu li se više potaknuti na aktivan angažman?
Mladi danas su generalno neaktivni zbog ustaljene misli da svojom ulogom ne mogu da promijene situaciju. U skorije vrijeme sam ipak primjetio blage promjene, tako da se nadam da će se nastaviti takvim uzlaznim tokom.

Koje su to najveće prepreke i problemi sa kojima se suočavaš? Može li se nešto promjeniti? Najveće prepreke koje trenutno vidim su nedovoljna zainteresovanost, posebno kod mladih, te slaba interakcija između ljudi, bez uzajamnog poštovanja i ljubavi. Slabe radne navike i loš sistem obrazovanja. Sve se sa voljom može promijeniti, ali taj korak je najteži i taj korak je prvi te njega moramo načiti na svom ličnom nivou, pa tek onda će imati utjecaj na širu zajednicu.

Čime želiš da se baviš i kakve su tvoje ambicije?
Još uvijek nisam čisto odlučio čime bih se volio baviti. S jedne strane bih volio biti u vojnom vazduhoplovstvu, a s druge strane bih volio programirati za neke velike firme, jednog dana možda čak i za svoju.

Čime se baviš u slobodno vrijeme i koliko si aktivan na društvenim mrežama?
Slobodno vrijeme obično provodim sa prijateljima i smatram da mi je to jedno od najbolje utrošenih vremena. Pored toga, idem na streljaštvo, fudbal itd.

Najdraži film ili serija? Koju vrstu muzike slušaš?
Nemam tačno određeno niti nešto pretjerano odabrano i posebno. U smislu toga sam svestran.

Koja ti je najdraža javna ličnost?
Sulejman Bugari.

Za kraj nam reci nešto o tebi da nismo znali, te pošalji poruku svim srednjoškolcima?
Pored svojih regularnih aktivnosti pišem tekstove i knjige koje su, bar za sada, neotkrivene.

Poruka svim srednjoškolcima? Učite, jer znanje je moć. Razmišljajte, jer znanje bez upotrebe je protraćeno vrijeme.