Uspješno okončana akcija “Jedan slatkiš, jedno dijete”

Akcija „Jedan slatkiš, jedno dijete“ (JSJD) predstavlja tradicionalnu aktivnost MreSVUBiH-a, te je ove godine dokazala pokretačku snagu koju srednjoškolci Bosne i Hercegovine posjeduju.

Skupljanjem slatkiša, igrački i novca, organizovanjem humanitarnih školskih bazara, te uz pomoć brojnih građana lokalnih zajednica tijekom ove aktivosti, učenici srednjih škola obradovali su hiljade mališana. Ovom prilikom je svaka škola u BiH, na svoj način, uspješno realizovala akciju “Jedan slatkiš, jedno dijete”, te zajedničkom voljom i snagom prikupila 4914 paketića u ukupnoj vrijednosti od 63,423.00KM. Pored paketića, dostavljena je pomoć oboljeloj djeci u vrijednosti od 4366.00KM.

Načini realizovanja ove akcije u srednjim školama bili su raznovrsni. Tako su učenici Medicinske škole u Zenici organizovali bazar i od prikupljenih sredstava obezbijedili potrepštine za normalan i lagodan život beba, pribavili higijenske potrepštine za starije, te napravili i uručili paketiće sa slatkišima za djecu. Realizovanje se ogledalo i u slanjem paketića u „Majčino selo“, te SOS dječija sela gdje su smještena nezbrinuta djeca, čime su učenici Srednje strukovne škole Široki Brijeg ohrabrili i obradovali mališane koji su tu zbrinuti.

U akciji “Jedan slatkiš, jedno dijete” učestvovao je značajan broj učenika i škola. Ukupno je učestvovalo osam kantona entiteta FBiH, tri regije entiteta RS, te Brčko distrikt. S ogromnim ponosom na srednjoškolce Bosne i Hercegovine ističemo kako su pokazali humanost, solidarnost, empatiju i vještine pravih lidera u svojim zajednicama.

Veliku zahvalnost upućujemo svim srednjoškolcima i posrednim učesnicima u aktivnosti „Jedan slatkiš, jedno dijete“.