Završen još jedan Mirovni kamp Mreže vijeća/savjeta učenika u BiH

U organizaciji Mreže savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini od 12. do 15. decembra 2019. godine, u Hotelu „Hollywood“ u Sarajevu, održan je Mirovni kamp za srednjoškolce iz čitave Bosne i Hercegovine. Manifestacija je okupila predstavnike srednjoškolaca iz svih kantona, županija i regija u BiH, koji su na radionicama, debatama i prezentacijama imali priliku razgovarati o dosadašnjim i budućim aktivnostima, te se družiti i bolje upoznati. Trebinje, Drvar, Prijedor, Kakanj, Srbac, Ugljevik, Čelić, Tuzla, Zenica, Ljubuški, Livno, Bihać, Doboj su samo neki od gradova iz kojih su bili prisutni predsjednici vijeća/savjeta učenika. Uz vrijedan rad i trud na svim radionicama, aktivnostima i debatama, srednjoškolci  su imali priliku i za međusobno upoznavanje i druženje.

Prvi dan je prošao u prezentaciji rada mreSVUBiH-a i svih aktivnosti koje su organizovali srednjoškolci širom zemlje u protekloj školskoj godini. Predstavljen je i rad Mreže vijeća učenika kantona (mreVUK-a) kao i svih regija unutar Mreže savjeta učenika Republike Srpske (mRESURSA). U svim akcijama srednjoškolci iz svih Mreža su pokušali potaknuti i svoje kolege iz drugih škola na aktivno učešće i omladinski aktivizam kako bi unaprijedili svoje obrazovanje i uticali na poboljšanje uslova u svojim školama. Neke od najuspješnijih i najmasovnijih akcija u protekloj školskoj godini bile su „Želimo znati, kada će svjetlo zasjati?“, „Jedan slatkiš jedno dijete“, „Burek“, „Trashchallenge“ i mnoge druge. Nagradu za najbolju Mrežu u prošloj školskoj godini dobila je Mreža vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona. Prvi dan je završen biranjem novog rukovodstva za Federaciju i Republiku Srpsku. Filipa Vidića i Dominika Juretu će na pozicijama predsjednika zamijeniti Milica Papak za Federaciju  i Ana Mirjana Vlačić za Republiku Srpsku.

Nakon izbora nove predsjednice smo pitali kako se osjećaju i kakvi su im planovi u narednom periodu.“Kao i svaki prethodni kamp koji organizuje mreSVUBiH i ovaj je imao svoju divnu priču, priču koja će dugo biti prepričavana generacijama poslije nas, konkretno za mene je ovaj kamp bio oličenje drugarstva, timskog duha odnosno potencijala mladih u Bosni i Hercegovini. Na ovom kampu imala sam priliku upoznati mlade istih stavova, želja i potreba, mlade kojima je prioritet ostati u Bosni i Hercegovini, boriti se i izgraditi svoj status u ovom društvu. Kamp mreSVUBiH-a drugom, riječju grupa mladih na jednom mjestu, grupa koja je pokazala da su mladi u ovoj državi željni dokazivanja i napretka u svakoj oblasti života, prvenstveno u građenju svojih liderskih sposobnosti. Nakon ovog kampa shvatam lekciju koja  će me u životu “pratiti”, i biti moj oslonac i motivacija za uspješnu izgradnju mene kao individue na svim poljima. Prilike koja nam Mreža pruža iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec, iz godine u godinu je samo dokaz da postoji  neko ko brine i o našem integritetu, integritetu mladih u BiH. Mnogo mi je drago što su predsjednici drugih regija odabrali mene, da budem prva među jednakima u narednih godinu dana. Pred nama je  mnogo aktivnosti. Srećna sam što radim sa ambicioznim mladim ljudima koji samo koračaju ka naprijed. Oni me i motivišu da radim više i bolje“, izjavila je Ana Mirjana Vlačić.

Milica Papak je poručila: „Ovo je bilo još jedno predivno iskustvo koje mi je pružila Mreža. Ovaj put je konferencija za mene imala veći značaj, jer sam naime ovog puta izabrana za predsjednicu Mreže vijeća učenika FBiH. Ovo je jedna velika uloga koja nosi veliku odgovornost, ali uz zajedničke snage sigurna sam da ćemo uspjeti. Ostalima hvala na ukazanom povjerenju, a ja ću se truditi da ga nikad ne prokockam.“

Nakon izbora održani su sastanci novog rukovodstva sa predsjednicima regija, kantona i županija.

Drugi dan je obilježen posebnom svečanošću, na kojoj su predstavljene mreSVUBiH akademija i mreSVUBiH matura. Trenerski tim je predstavio akademiju mreSVUBiH-a i čime se ona bavi i kako može pomoći srednjoškolcima, a zatim su promovisani maturanti akademije za ovu školsku godinu.

Završni dan kampa, nedjelja 15. decembra 2019. godine, novi predsjednici Mreža vijeća/savjeta učenika kantona, županija i regija su iskoristili kako bi održali  radionice, debate i sastanke oko planiranja akcija i aktivnosti za sljedeću godinu. Problema i posla je puno, a novo rukovodstvo je odlučno i ambiciozno krenulo u njihovo rješavanje.

Mladi su za vrijeme kampa dijelili svoja dobra iskustva i razgovarali o kreiranju kampanja i uličnih aktivnosti koje će biti usmjerene na postizanje mira u svim lokalnim zajednicama u BiH. Prijateljstva i poznanstva koja su ostvarili srednjoškolci tokom kampa ostat će upečatljiva dugo vremena i urezana u sjećanja svakog od učesnika. Srednjoškolci su složni u tome da bi ovakvih okupljanja trebalo biti više jer je tokom kampa vladala odlična atmosfera i svi su uživali u razmjenjivanju iskustava te su učili jedni od drugih. Odlučni su da će nova prijateljstva nastaviti, a svoje kolege srednjoškolce iz ostalih gradova širom BiH pozivaju da se aktivnije uključe u rad svojih vijeća u školama i stupe u kontakt sa Mrežom vijeća/savjeta učenika ukoliko su motivisani da poboljšaju i poprave život i obrazovanje srednjoškolaca u BiH.

Mirovni kamp je finansijski podržan od strane Američke Ambasade u Bosni i Hercegovini kroz projekat “Glas mladih za mirno društvo (Youth voice for peaceful society)”.

Do sljedećeg kampa puno pozdrava od mreSVUBiH-a!