2011/12 – Želimo znati!

Godina 2011. je bila itekako značajna godina za srednjoškolce Bosne i Hercegovine. To je godina u kojoj je Mreža Savjeta/Vijeća učenika Bosne i Hercegovine, uvidjevši da srednjoškolci postaju “ugrožena vrsta”, pokrenula kampanju pod nazivom “Želimo znati”. Prva godina kampanje se sastojala iz četiri faze, odnosno četiri aktivnosti:

1. Istraživanje
2. PUŠ
3. UPS
4. ŠIT

Istraživanje

Cilj istraživanja je bio saznati trenutni položaj srednjoškolaca u BiH i u kojoj mjeri se poštuju prava i obaveze srednjoškolaca.U istraživanju je učestvovalo preko 10 000 srednjoškolaca iz (tada) 292 škole u Bosni i Hercegovini. Rezultati su pokazali da se prava i obaveze srednjoškolaca krše u velikoj mjeri.

UPS – Univerzalna pitanja srednjoškolaca

UPS su pitanja na koja srednjoškolci žele znati odgovore ali rijetko ih dobijaju. Pitanja su definisana na osnovu prethodno urađenog istraživanja. 13 univerzalnih pitanja srednjoškolaca su:
1. Zašto srednja škola nije obavezna ?
2. Gdje možemo saznati naša prava i obaveze ?
3. Zašto u srednjim školama naša prava i obaveze nisu javno prikazani?
4. Zašto nemamo dozvolu da predstavljamo stavove učenika na Školskom odboru, iako je to zakonski regulisano?
5. Zašto imamo vise od dvije pismene provjere znanja sedmično/tjedno, ako je to kršenje zakona?
6. Kome se možemo obratiti u slučaju kršenja naših prava?
7. Zašto nemamo informaciju za koje namjene se koriste naše upisnine?
8. Zašto se ne vrši adekvatna kontrola provođenja zakonskih propisa u srednjim školama?
9. Ako nas profesor isključi iz nastavnog procesa, iako znamo da to nije dozvoljeno, koje su mjere zaštite nas kao učenika, a koje posljedice za profesora?
10. Zašto profesori ocjenjuju učenike i kada oni ne prisustvuju času?
11. Da li postoji način da mi ocijenimo rad profesora?
12. Kada ćemo imati usklađen Plan i program rada na nivou cijele BiH?
13. Na koji način mi možemo uticati/utjecati na kreiranje Plana i programa nastave?

PUŠ-Prava u škole

Cilj ove akcije je bio postaviti spisak prava i obaveza u svakoj učionici svake škole u BiH. Prava i obaveze srednjškolaca koja su postavljena u učionice izvučena su iz Zakona vezanih za srednju školu u svakom od entiteta BiH.

ŠIT- Šuti i trpi

Akcija Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine, koja je za cilj imala upoznavanje šire javnosti sa trenutnim položajem srednjoškolaca i problemima sa kojim se oni susreću. Akcija je zamišljena i odrađena u vidu mirnog protesta srednjoškolaca u gradovima i opštinama BiH gdje su srednjoškolci prolazili ulicama sa trakamicama preko usta noseći plakate sa univerzalnim pitanjima srednjoškolaca. Posebnu pažnju privukla je završna akcija u Sarajevu, gdje se pojavio veliki broj srednjoškolaca.