2014/15 – Želimo znati! Otići ili ostati?

Budući da su sve do sada realizovane kampanje u režiji mreSVUBiH-a nosile važne poruke i odnosile se na pomno birane teme, tako je i 2015. godine. Ovogodišnja kampanja pored stalnog naziva „Želimo znati“ sadržavala je i nastavak „Otići ili ostati?“. Članovi rukovodstva mreSVUBiH-a, ali i svi ostali članovi, kreirajući plan rada početkom godine prepoznali su odliv mozgova kao naročit problem pred kojim bh. vlasti samo sliježu ramenima. Kampanja se sastojala iz 7 aktivnosti:

1. Prezentacija mreSVUBiH-a u svim srednjim školama
2. Istraživanje na teme Procesa odabira učenika generacije I Odliv mozgova
3. Bumerang
4. Izbor “Naj Vijeće”
5. “Stvarajmo mostove rušimo zidove”
6. Sastavljanje univerzalnog Pravilnika o odabiru učenika generacije na nivou FBiH te na nivou RS
7. Granični prelaz

Nakon definisanja problema i smjera u kojem će kampanja ići, počeli su se činiti i prvi značajniji koraci u implementaciji kampanje.Prvi zadatak bili su billboard plakati i njihovo postavljanje na 6 lokacija u 5 najvećih bh. gradova. Prvog aprila, u Banjoj Luci, Tuzli, Sarajevu, Mostaru i Zenici postavljeni su billboard plakati s jasnom porukom i pitanjem „Otići ili ostati?“

Kampanja je počela sa istraživanjem koje je sadražavalo pitanja vezanim za odlazak ili ostanak iz BiH. Rezultatima istraživanja su se sumnje rukovodstva Mreže pokazale opravdanim. Istraživanje je pokazalo da bi 60% ispitanih srednjoškolaca otišlo iz BiH nakon srednje škole. Nakon istraživanja uslijedio je nastavak kampanje, kako bi se otvorile oči donosiocima odluka i kako bi se odlazak ljudi iz države spriječio.

Sama Kampanja „Otići ili ostati“ obuhvatala je između ostalog i aktivnost „Zašto odlazimo?“ gdje su srednjoškolci širom Bosne i Hercegovine pitali druge, ali i sebe zašto odlaze.

Završna manifestacija je i ove godine održana u Sarajevu. Aktivnost je nosila naziv “Granični prelaz”. Na uličnom performansu su srednjškolci držali plakate sa natpisima “Otići ili ostati?”, rezultatima istraživanja, statističkim podacima o odlaženju iz pojedinih dijelova BiH. Na velikom bijelom platnu svaki srednjoškolac je mogao napisati zašto bi otišao iz Bosne i Hercegovine.