Zenica: Održan trening Mreže vijeća učenika ZDK

Predsjednici vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona prošli su trening za izgradnju kapaciteta vijeća učenika u Centru za mlade u Zenici.

U četvrtak i petak, 23. i 24. 11. 2023., predsjednici vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona su imali priliku da kroz interaktivne radionce uče o timskom radu, komunikacijskim vještinama, te o kreiranju plana aktivnosti za nadolazeći period. Zahvaljujući novoj metodologiji rada izrađenoj kroz projekat „Gradimo mostove – rušimo zidove“ predsjednici vijeća su na novi i kreativniji način prošli cjelokupan trening.

S obzirom na novu metodologiju rada, predsjednici vijeća su se susreli s novim metodama i aktivnostima treninga, zbog čega predsjednica Vijeća učenika „Mješovite srednje škole“ u Zenici, Ajna Halilović, naglašava kako nije imala prevelika očekivanja, ali da oduševljenje nakon treninga ne krije: „Nisam imala prevelika očekivanja s obzirom da nisam znala šta me čeka i jer sam prvi put tu, ali sam se poslije oduševila, te kroz ova dva dana upoznala divne ljude, naučila mnogo toga i poželjela da ponovo budem do sličnog događaja.“, naglašava Ajna.

Predsjednik Vijeća učenika JU Tehničke škole u Zenici, Kerim Dugonja, ističe kako su treninzi ovog tipa važni za izgradnju sebe: “Smatram da su treninzi ovog tipa jako važni za izgradnju boljeg sebe, bolje discipline, boljeg pogleda na život i bolje liderstvo.“, kaže Kerim. Dodaje kako će znanje i vještine izgrađene na treningu prenijeti i na učenike njegove škole.

Pažnja na treningu bila je usmjerena i na razvijanje liderstva kod mladih ljudi, te je započeto i istraživanje odnosa mladih prema multikulturanoj Bosni i Hercegovini kroz anonimne ankete. Ovo istraživanje će se sprovesti na 15.000 ispitanika.

Zahvaljujući realizaciji treninga, predsjednici vijeća su odabrali novo rukovodstvo koje će predvoditi Mrežu vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona u 2024. godini. Time, kao predsjednica Mreže odabrana je Zuhra Ismić, učenica trećeg razreda Gimnazije “Visoko”:

Od cijelog procesa samih treninga, najviše me dojmila interakcija s predavačima, našim izuzetnim trenerima, kao i s kolegama. Svakako, ne bih mnogo otkrivala što se tiče realizacije mojih planova vezanih za mrežu ZDK-a. Neka moja djela govore za mene. Biti lider je velika odgovornost. Dat ću sve od sebe da opravdam očekivanja ljudi koji su me izabrali za ovu poziciju, mojih kolega, te na taj način iskazati im zahvalnost.“, kaže Zuhra.

Kao zamjenik predsjednice Mreže, odabran je Haris Mašić, učenik četvrtog razreda JU MSŠ „Hazim Šabanović“ iz Visokog, a PR Mreže će obnašati Sara Smolo, učenica četvrtog razreda Gimnazije „Muhsin Rizvić“ iz Kaknja.

MreSVUBiH zahvaljuje svim predsjednicima Vijeća učenika na aktivnom učešću i ugodnom druženju, te želi mnogo sreće u obnašanju njihovih funkcija.

Ovaj trening je realiziran u sklopu projekta „Gradimo mostove – rušimo zidove“ koji je podržan od strane Smart Balkans – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implemetnira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation (IDM), a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.